Roderick Vonhögen

Roderick werkt als parochie-assistent in onze parochie. Dat betekent dat hij voorgaat in weekend vieringen in de diverse geloofsgemeenschappen. Daarnaast is hij mediapriester, hij maakt programma’s voor de KRO-NCRV en is actief op internet. Onder meer via het YouTube kanaal Katholiek Vandaag, op FaceBook en Instagram.

‘Ontmoeting en vriendschap, daar gaat het om’
Met Roderick Vonhögen praten is ondergedompeld worden in een wereld van enthousiasme, ideeën, invallen en anekdotes en God.
Roderick gelooft heilig in ontmoeting en vriendschap, die ontstaan door interesse in anderen en door goed gezelschap te zijn: ‘Ik ben ervan overtuigd dat Jezus gezellig was, anders was hij zeker niet op die Bruiloft in Kana uitgenodigd! Hij zat heus niet in een hoekje een theologisch traktaat te geven. En ook op het internet draait het in de eerste plaats om ontmoeting en vriendschap, en vervolgens kun je het ook over geloof hebben.’
Een kleine twintig jaar geleden, aan het begin van zijn priesterschap, verdiepte hij zich in het toen nog prille internet. Overdag was hij in de weer in zijn eerste parochie in Cabauw bij IJsselstein, bereidde hij vieringen voor, begeleidde hij parochianen. ’s Avonds zat hij in zijn pyama achter zijn computer en schreef hij over zijn passie voor Star Wars, maar ook over de Hobbit, de Lord of the Rings en over Harry Potter. Tot zijn verbazing bereikte hij duizenden mensen via internet. En kreeg hij reacties uit alle uithoeken van de wereld.
Hij was een van de eersten die podcasts (online radioshows) maakte. Heel toevallig was hij in 2005 in Rome, net op het moment dat paus Johannes Paulus II overleed. Met simpele apparatuur maakte Roderick geluidsopnamen en deed hij verslag van wat hij meemaakte, als betrokkene. De podcast werd door duizenden beluisterd; gelovigen maar ook anderen die graag wilden weten wat zich daar in Rome afspeelde.
Niet lang geleden maakte hij een filmpje waarop je kunt zien hoe hij dolenthousiast reageert op een voorproefje van de nieuwe Star Wars-film. Het werd een hit op internet onder het motto ‘Priester gaat uit zijn bol bij trailer van Star Wars’. Via via hoorde hij dat de regisseur van Star Wars, J.J. Abrams, ‘just loved it’. Een mooi compliment!
Leuk al dat succes, maar het gaat toch bij een priester om het geloof? Roderick wijst erop dat hij vaak bij God terecht komt. ‘In al die verhalen, bij Star Wars, maar ook bij Harry Potter of de Hobbit, gaat het om een strijd van goed tegen kwaad. Er zitten zoveel religieuze elementen in, het is zo katholiek. Dat deel ik graag met anderen.’ En daar blijkt veel interesse voor te zijn. Zozeer, dat het hem af en toe een plek aan tafel bij De Wereld Draait Door oplevert.
Op de eerste etage van de pastorie heeft Vonhögen zijn werk- en woonruimte ingericht. In de boekenkast in de woonkamer prijkt naast de theologische werken een batterij aan schattige lego-poppetjes. Hij pakt een lego-poppetje, een baardige piraat. ‘Jezus hebben ze bij Lego niet in de collectie. Maar kijk, ik heb hem het kleed van een boerderijfiguurtje aangetrokken. Klaar is Kees.’ In een andere kast vol met dvd’s kijken woeste action-figuren uit Star Wars en andere buitenaardse werelden de verbaasde kijker aan. De figuren die hij voor zijn filmpjes in elkaar knutselt komen tot leven in zijn filmstudio annex editor-suite een paar kamers verderop. Boven de montagetafel hangt een megascherm van Samsung. Voor zijn stand-uppertjes heeft hij bovendien de beschikking over een groen manshoog scherm, waardoor hij later achtergrondbeelden kan monteren. ‘Om mooi werk te leveren moet je wel goeie spullen hebben’, verklaart hij.
Hij stuitert van bevlogenheid. Toch is er een periode geweest dat de zorg voor zijn parochie hem zwaar viel, hij was net gewijd en totaal onervaren. ‘Ik wilde alles kunnen, de perfecte priester zijn.’ En dat ging niet, hij raakte opgebrand. Een periode waarin hij het af en toe moeilijk had met God; ‘Dan denk ik: je kan best wat beter zorgen voor je personeel’. Maar hij heeft zelf ervaren hoe er toch altijd een oplossing komt: ‘God werkt voor en met ons, maar niet altijd op de manier die wij voor ogen hebben. Je moet je kunnen overgeven, zwak kunnen zijn, God werkt met zwakke mensen. Je hoeft echt niet perfect te zijn om God te dienen‘.
Soms krijgt hij kritiek op zijn activiteiten: ‘Een priester hoort in de kerk, niet op internet.’ Maar net als de kerk is ook internet een gemeenschap waar waarden worden gedeeld. Zo hoort Roderick ook van zijn virtuele contacten dat sommigen juist via zijn filmpjes of podcasts meer zijn gaan nadenken over het geloof, en soms ook weer in de kerk terecht zijn gekomen.
Wat vindt hij van de mediaschuwheid van sommige bisschoppen? ‘Zonde, Wees jezelf, wees transparant. En vooral: wees niet bang. Nieuwe manieren van communiceren staan echt niet haaks op het geloof en doen echt niet af aan de boodschap. En wees niet bang om fouten te maken. Als dat een keertje gebeurt: geef het toe, zeg dat je het spijt, dat je ernaast zat. Je bent uiteindelijk maar grondpersoneel!’

priester

Gaat voor in de weekendvieringen
E-mail: rvonhögen@gmail.com