Oplevering groot onderhoud aan de toren Petrus en Pauluskerk

17 oktober 2022

 

Op maandag 17 oktober 2022 heeft Bouw- en Restauratiebedrijf Van de Burgt & Strooij uit Amersfoort de onderhoudswerkzaamheden aan de toren Petrus en Pauluskerk afgerond. Vanaf februari dit jaar waren zij bezig met de werkzaamheden aan de toren. Nu, ruim 8 maanden later, is de toren weer uit de steigers.

Historie

De oorsprong van de toren komt uit 1851-1852 en is van architect Theo Molkenboer. In 1968 is de kerk achter de toren gesloopt. De neoclassicistische toren en voorgevel zijn behouden. Hierachter is een kleinere moderne kerk gebouwd. De laatste onderhoudswerkzaamheden waren in 2012. Iedere 10 jaar plant de gemeente een groot onderhoud in om de toekomst van het Rijksmonument te behouden.

Werkzaamheden

Het herstel aan het houtwerk vroeg meer aandacht dan verwacht. Daarnaast viel het herstel van de natuursteen op een aantal plaatsen mee. De klokkenstoel (het stalen frame waar de klokken in luiden en hangen) is helemaal vervangen. De buitenkant van de kerk is opnieuw geschilderd en het metselwerk is hersteld. Ook zijn kruizen behandeld en weer met bladgoud verguld.

Remco Strooij (Bouw- en Restauratiebedrijf Van de Burgt & Strooij): “Het onderhouden van de kerktoren was leuk en uitdagend werk. Het past precies bij ons vakgebied waarbij alle disciplines terugkwamen. Ondanks een aantal tegenvallers en uitdagingen met tekort aan mensen is het gelukt om de opdracht binnen de afgesproken tijd af te ronden.”

Met het beschikbaar onderhoudsbudget van de gemeente Soest en verstrekken van subsidie van uit de Provincie en het Rijk is de toren prachtig monument geworden.

Symbolische sleutel

In opdracht van de gemeente Soest heeft Bouw- en Restauratiebedrijf Van de Burgt & Strooij uit Amersfoort de werkzaamheden uitgevoerd. Op 17 oktober 2022 overhandigen zijn symbolisch de sleutel terug aan Wethouder Karin Scholten en daarmee de gemeente Soest.

 

 

 

Meer nieuws

Carolusschool viert Allerzielen

Je zou het misschien niet verwachten op Allerzielen, maar juist […]

20 nov

Kidskerk Soesterberg zamelt in voor speelgoedbank

Op 19 november, een dag na de regenachtige intocht van […]

20 nov

Nationale bedevaart Rome 2025

In het heilig jaar 2025 bieden de Nederlandse bisdommen en […]

13 nov

Zingende jeugd is slimmer!

Op zondag 28 januari a.s. organiseert de kerkelijke instelling Sint […]

11 nov

Brief van de bisschoppen i.v.m. de komende verkiezingen

Met de titel Iedereen moet mee kunnen doen ‘Menselijke waardigheid […]

11 nov

Pastor Frans Zwarts 60 jaar priester: foto terugblik

Op zondag 17 september vond in de Petrus en Pauluskerk […]

28 okt

Begraafplaats Annahof voorbereid op Allerzielen

Op donderdag 2 november a.s. staan we stil bij familie, […]

28 okt