Het huwelijk en jubilea

Huwelijk
Twee mensen willen trouwen. Ze gaan naar het gemeentehuis. Maar ze willen ook voor de kerk trouwen, het sacrament van het huwelijk sluiten. Het sacrament van het huwelijk duidt de vereniging van Christus met de kerk aan. Het geeft aan de echtgenoten de genade elkaar te beminnen met de liefde waarmee Christus zijn kerk bemint; de genade van het sacrament vervolmaakt aldus de menselijke liefde van de echtgenoten. In hun verbond met elkaar willen ze doorschemeren van hoe Gods verbond met de mensen altijd was en is: een band van liefde tot het uiterste. Het huwelijk is sinds de 12e eeuw één van de zeven sacramenten. Bijzonder aan het huwelijkssacrament is dat de man en vrouw het aan elkáár toedienen. De rol van de priester is dat hij de officiële getuige is namens de kerkgemeenschap en dat hij het huwelijk inzegent. Voor een kerkelijk huwelijk dienen beide toekomstige echtlieden katholiek gedoopt te zijn. Is éen van beide niet katholiek gedoopt en wenst dit sacrament ook niet te ontvangen maar wil je toch in de kerk trouwen? Dan is het mogelijk een gebedsviering te houden in de kerk. Je trouwt dan niet voor de kerk.

Symboliek
Vaak trouwt de bruid in het wit. De witte kleur doet ons denken aan vreugde en feest, aan zuiverheid en volkomenheid. Dezelfde kleur kleding wordt van oudsher in de kerk gebruikt bij de doop en de eerste communie. De bloemen van het bruidsboeket zijn vrolijke kleurige tekens van leven. In vroegere tijden waren zij een middel om geesten af te weren. Ook staan ze symbool voor liefde en goede wensen.
De ringen die het bruidspaar elkaar geeft drukken de verbondenheid met elkaar uit. Een ring houdt nooit op rond te zijn; in die zin is een ring eindeloos en het symbool van eeuwigheid. Moge ook het huwelijk zo eindeloos en eeuwig zijn. Tijdens de viering worden de ringen gezegend. Hierdoor wordt de belofte die het paar tegenover elkaar heeft uitgesproken bevestigd. Vanaf de huwelijksdatum vervullen de ringen een sterke symbolische waarde.

Aanmelden
Als je besluit tot een kerkelijk huwelijk dan vragen wij dat ruim van te voren (een paar maanden) kenbaar te maken. Ter voorbereiding vinden er enkele gesprekken plaats met de priester. In overleg wordt de huwelijksviering voorbereid die een persoonlijk karakter kan dragen.

Jubilea
Verschillende parochianen vieren hun dank bij gelegenheid van een jubileum tijdens een weekendviering. Een goed gebruik, om zo de gemeenschap er bij te betrekken. Heeft de familie speciale wensen, dan dient zij tijdig contact op te nemen met het parochiesecretariaat. De voorganger maakt dan met hen verdere afspraken.
Wie een aparte viering wil (liever niet op zaterdag), kan contact opnemen met het Parochiesecretariaat en vragen naar een van de pastores.

Aanmeldformulier Huwelijk

Met dit formulier kun je jullie aanmelden voor het Huwelijk. Velden met een * zijn verplicht

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en de Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Vieringen door de week

H. Nicolaas Baarn 

Lauden: iedere werkdag 8.15 - 8.30 uur

Eucharistie: dinsdag 19.00 - 19.45 uur

woensdag/donderdag: 8.45 - 9.30 uur

vrijdag: 19.00 - 20.00 uur

HH. Michael en Laurens de Bilt

Dinsdag 10:00 uur, Gebedsviering

H. Nicolaas Eemnes

Donderdag 10.00 uur, afwisselend Eucharistie en Gebedsviering

Petrus en Pauluskerk Soest

Woensdag 9.00 uur, Gebedsviering

Vrijdag 9.00 uur, afwisselend Eucharistie en Gebedsviering

Contact

Parochiesecretariaat HH. Martha en Maria:
Steenhoffstraat 41
3764 BJ Soest
KvK nr 74836048
Bereikbaar op maandag en woensdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur.
E-mailadres: info@marthamaria.nl
Telefoonnummer: 035-6011320

U kunt ook het contactformulier gebruiken.