Kerstcollecte RK Soest voor 2 projecten in Afrika

20 december 2019

Al meer dan 50 jaar wordt er tijdens de Kerstvieringen in de katholieke kerken in Soest gecollecteerd voor de Soester missionarissen. In de jaren ’60 waren nog veel “geboren” Soesters in de “missie” zoals Afrika, Brazilië en Filipijnen actief als priester of zuster/non.

De meeste van hen zijn inmiddels overleden of naar Nederland terug gekeerd om van hun pensioen te genieten. Nog steeds (al sinds 1971) werkt een oud-Soester Kees Smeele in Zaïre waar hij zich inzet voor het onderwijs aan jongeren. Daarom is ook dit jaar de Kerstcollecte weer bestemd voor projecten in Afrika, want ook een project in Zuid Soedan van voormalig pastoraal werker in Soest, Sabine Nijland, zal een deel van de opbrengst krijgen.

Project Kees Smeele (Zaïre/Congo)

Al weer 62 jaar geleden is Kees Smeele lid geworden van de Salesianen van Don Bosco> Zij hadden tot voor enkele jaren hun centrale vestiging in Huize Regina Pacis aan de Heideweg. Vanaf 1971 is Kees actief in Zaïre ofwel Democratische Republiek Congo, eerst in Lubumbashi en nu na enkele omzwervingen in Lukunga, een buitenwijk van Kinshasa. Op die plaats zijn niet minder dan 34 salesianen actief, waaronder vele jonge medebroeders die in opleiding zijn tot priester.

Kees is ondanks zijn hoge leeftijd nog steeds actief als leraar op de Technische School die op deze plek door de congregatie wordt beheerd. Daarnaast verzorgt hij een deel van de administratie van deze “missiepost”. Kees is de oudste van zijn provincie die daar werkt.

Hij heeft zich laten inspireren door Don Bosco die zich volledig inzette voor jeugdprojecten. En dat doet Kees ook. Wanneer hij op verlof is in Nederland, kan zijn terugreis niet snel genoeg zijn. Hij wil naar zijn gemeenschap in Congo. Dat is zijn thuis. Hij wil er niet aan denken dat hij in Nederland zijn laatste levensjaren zou moeten doorbrengen, dit ondanks zijn soms broze gezondheid.

Voor het werk daar gericht op de duizenden jongeren die mede van hem en de andere salesianen afhankelijk zijn, is altijd geld nodig. Een bijdrage vanuit Soest komt dus weer goed van pas.

Project Sabine Nijland (Zuid Soedan)

Een ander deel van de opbrengst van de collecte is  bestemd voor een weeshuis- en straatkinderenproject in Juba, de hoofdstad van Zuid Soedan. Het land dat sinds 9 juli 2011 onafhankelijk is geworden van Soedan (het Noorden), is volop in ontwikkeling en kampt met grote schade van de langslepende burgeroorlog (van 1954 tot 2005), geweldsincidenten en onrust, vooral in de grote steden en de grensgebieden. Er is in 2018 een vredesakkoord getekend, en hopelijk kan de opbouw van het land hervat worden waar de mensen in 2011 zo op gehoopt hadden.

Veel mensen die jaren lang in vluchtelingenkampen hebben gezeten, onder andere in Noord Oeganda, komen weer terug en in grotere steden als Juba zijn veel oorlogswezen en weduwen.

De organisatie Cord South Sudan werkt nauw samen met andere lokale organisaties aan het opzetten van een project voor weeskinderen en straatkinderen. Onderdak en onderwijs hebben prioriteit. Het aantal aanvragen neemt fors toe en uw hulp is van harte welkom.

 

Meer nieuws

ALS JE GEEFT OM JE KERK GEEF JE VOOR JE KERK

De jaarlijkse Actie Kerkbalans is weer van start gegaan, u […]

19 jan

Geluksvogel

Voorstelviering eerste communicantjes Nicolaaskerk Eemnes 13 februari 2022 10.00 uur […]

19 jan

Week van het gebed 2022

De internationale Week van Gebed voor eenheid wordt gehouden van […]

16 jan

Kleuterkerk 16 januari 12.00 uur  Caroluskerk Noach bouw een boot!

‘Noach bouw een boot!’ klonk een stem. Noach kon het […]

12 jan

Informatie avond Eerste communie Soest/Soesterberg 10 januari

Maandag 10 januari om 20.00 uur is er een digitale […]

7 jan

Doop van Jezus Kidskerk zondag 9 januari half twaalf

Ben jij gedoopt? Dat weet je misschien niet meer. Maar […]

3 jan

BEKENDMAKING DECREET

De aartsbisschop heeft op 4 januari 2022 het decreet betekend […]

3 jan