Joachim Skiba

Mijn naam is Joachim R. Skiba. Mijn voornaam betekent God zal helpen en de achternaam duidt een omgeploegde aarde of een snee brood aan. Ik ben geboren in 1960 in Polen (Silezië). Na mijn studie Filosofie en Theologie en de priesterwijding in de kathedraal van het bisdom Opole mocht ik drie jaar werken als parochievicaris in de H. Nicolaasparochie te Pyskowice. Deze parochie telde ruim 20.000 zielen en we werkten daar met vier priesters. Volgens de gewoonte moest ik die parochie na drie jaar verlaten. Precies in die tijd hoorde ik over de uitnodiging van kardinaal Simonis om in Nederland te komen werken. Als ik toch al van parochie moest veranderen, waarom dan ook niet van land? Dit leek me interessant: een levensavontuur.

Zo ben ik ruim 25 jaar geleden allereerst in Utrecht terecht gekomen om de Nederlandse taal te leren, in te burgeren en enigszins in de pastorale praktijk thuis te geraken. Na acht maanden mocht ik beginnen als parochievicaris in Denekamp. Daarna werd ik benoemd tot pastoor in Dedemsvaart en in de loop van de jaren ook van de omliggende parochies. Vervolgens was ik pastoor in Utrecht en Deventer.

In augustus 2015 kreeg ik een nieuwe benoeming in de HH. Martha en Mariaparochie en in september 2018 in de Onze Lieve Vrouwe van Amersfoort. Samen met de parochianen wil ik ook hier een bijdrage leveren aan de opbouw van Gods Koninkrijk op deze aarde. Dit kan, naar mijn diepste overtuiging, het best gestalte krijgen in, door en dankzij de parochiegemeenschap. Ik hoop dat u allen van harte wilt meedoen!

Pastoor Joachim Skiba

pastoor

Kerkstraat 17, 3741 AJ Baarn
Tel. via het parochiesecretariaat: 035-6011320
E-mail: pastoorskiba@marthamaria.nl

Werkdagen di t/m zo