Sinds hij zich met het onderwerp bezighoudt, ziet hij bijna overal hetzelfde beeld: waar de kerk verdwijnt, verdwijnen ook de gelovigen. ,,Kerksluiting leidt tot kerkverlating”, zegt Henk de Roest, onderzoeker en hoogleraar Praktische Theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit Groningen.
door Herman Haverkate voor Tubantia
Wat het betekent als de kerk dichtgaat? Henk de Roest (60) hoeft niet lang na te denken. Een paar jaar geleden, bij zijn onderzoek naar een grote kerksluiting in Zwolle, trof hij een vrouw die hem vertelde over de dood van haar dochter. „Ze was vanuit die kerk uitgedragen. De gevoelens die daarbij horen, kleefden aan dat gebouw. Sluiting van de kerk betekende voor haar een verheviging van dat verdriet. De kerk was voor haar een plek van troost.”……..
Dat sluiting bijna overal tot het verlies van gelovigen leidt, verrast hem niet. „Er is te weinig oog voor wat er in al die gemeenschappen leeft, te weinig aandacht voor de vraag hoe ze eventueel verder zouden kunnen gaan. De bestuurlijke processen die eraan voorafgaan, zijn vaak weinig transparant. Het draait vaak alleen om geld, om krimp, zonder dat er een visie aan ten grondslag ligt. Voor een supermarkt ga je eventueel naar een dorp verderop, maar voor een kerk doe je dat niet. In ons onderzoek hebben we dat ook duidelijk gezien. Geloven is iets voor dichtbij, voor de plek waar je geworteld bent of, zoals een een collega het ooit zei: ‘Op rollator-afstand’.”
Voor kerkbestuurders heeft De Roest dan ook één heel belangrijk advies: blijf als kerk aanwezig in een dorp, geef niet zomaar op wat in generaties is opgebouwd en zoek naar manieren om toch als gemeenschap door te gaan. „Doe je dat niet, dan raak je de mensen onherroepelijk kwijt. Kerksluiting leidt dan tot verlating.
lees het volledige artikel op Tubantia
beeld: ©https://www.pthu.nl/.uc/