Sinds afgelopen week heeft de Petrus en Pauluskerk twee vaste en ook stille bezoekers gekregen. Het betreft twee (grote) beelden van de heilige Barbara en Wilhelmus die eerder een plekje hadden in Museum Soest. Twee nieuwe vrijwilligers in het Museum Soest, die ook als vrijwilliger betrokken zijn bij onze gemeenschap, zijn op dit moment actief bij de herinrichting van de religieuze afdeling binnen het Museum Soest. In overleg met de voorzitter van het Museum Soest kwamen ze tot het besluit om de beelden weer terug te brengen naar de plaats waar zij meer dan een eeuw gestaan hebben.
Beide beelden hadden in de periode 1853 - 1968 een plaats aan de buitenmuren van de door pastoor Steenhoff gebouwde Petrus en Pauluskerk. Eind jaren '60 is deze kerk afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe kerkzaal. De beelden zijn toen van hun sokkels gehaald en verkocht op de veilig met devotionalia die niet meer gebruikt konden worden in de nieuwe kerk. Er waren ongeveer 10 van dit soort beelden in de kerk o.a. ook St. Vincentius en St. Nicolaas.
Dat juist de beelden van Barbara en Wilhelmus bewaard zijn gebleven is terug te brengen tot het feit dat een van onze parochianen deze beelden in 1969 heeft gekocht en later nauw verbonden was met de organisatie van het museum in Soest. Dat is ook de reden dat het oude tabernakel zich nog in het museum bevindt aan de overzijde van de kerk.
Foto van de oude Petrus en Pauluskerk met achter de preekstoel aan de buitenmuur een van de beelden zichtbaar.
Wie zijn beide heiligen waarvan een beeld staat in de Petrus en Pauluskerk?
Heilige Barbara van Nicomedië, Bithynië, Klein-Azië
Dat zij heeft bestaan, staat historisch vast. Maar wat we van Barbara's leven en sterven weten, berust puur op legende.
Barbara was de dochter van een rijke heiden uit Nicomedië. Om haar tegen ongewenste invloeden te beschermen sloot hij haar op in een toren. Desondanks werd zij bekeerd tot het Christendom, men zegt zelfs door Origenes, de beroemde theoloog uit Alexandrië († 254). Haar vader ontdekte dit toen Barbara vroeg om een derde venster in haar toren aan te brengen ter ere van de Heilige Drie-Eenheid. Hij liet haar folteren om haar tot geloofsafval te dwingen. Toen dat niet lukte, onthoofdde hij zijn dochter. Meteen daarna werd hij gestraft: een bliksemschicht doodde hem.
Barbara is o.a.s beschermheilige van mijnwerkers, brandweerlieden, doodgravers, begrafenisondernemers. Haar feest wordt gevierd op 4 december.
Wilhelmus (ook Guilielmus of Gulielmus) van de Monte Vergine
Wilhelmus werd in 1085 te Vercelli in Piemonte geboren. Op 12-jarige leeftijd verloor hij zijn beide ouders. Hij was nog geen veertien, toen hij de wens te kennen gaf een pelgrimstocht van boetvaardigheid te houden naar Jacobus van Compostella. Hij volvoerde deze onderneming blootsvoets en met slechts één kleed bij zich. Eenmaal thuis wilde hij ook naar het Heilig Land gaan om de plaatsen te bezoeken waar Christus had geleefd. Maar - zo zegt de legende - daar kwam niets van, omdat God hem onoverkomelijke hindernissen in de weg legde, zonder overigens te vertellen waarin die hinderissen dan bestonden. Hoe dan ook, hij trok zich terug in de eenzaamheid van een kale berg. Daar passeerde eens een mooi meisje dat haar blinde vader geleidde. Toen de man besefte welke kans hier voor hem lag, begon deze te bidden en te smeken dat de kluizenaar voor hem bij God een goed woordje zou doen, zodat hij zijn gezichtsvermogen terug zou krijgen. Maar onze heilige leerde hem dat wij het lijden soms moeten ondergaan en aanvaarden; daarop gaf hij hem zijn zegen, en de zieke bleek op slag genezen.
Wilhelmus was tevens oprichter van een kloosterorde, die leefde naar de riten van Benedictus.
Het feest van de H. Wilhelmus wordt gevierd op 25 juni. Volgens de overlevering werd zijn graf bezocht op te worden genezen van een ziekte.