Open Monumentendagen 2022: aandacht voor RK begraafplaats Sint Annahof Soest

10 september 2022 12:00 t/m 11 september 2022 16:00
Locatie: H. Willibrord Soest, St. Willibrordusstraat 19, 3768 CP Soest

In het weekend 10/11 september zal in Soest evenals in vele andere Nederlandse gemeenten de Open Monumentendagen worden georganiseerd. Tal van monumenten zullen een weekendlang in de schijnwerpers staan. Ook in Soest/Soesterberg is een uitgebreid programma vastgesteld.

R.K. Begraafplaats St. Annahof opent zondag 11 september haar poort

Schuin tegenover de H. Petrus- en Pauluskerk ligt een bijzondere begraafplaats. De ingang ligt een beetje verscholen, maar ben je eenmaal het poortgebouw gepasseerd, dan kom je in een grote, ommuurde ruimte met vele graven. Sinds 1986 is dit kerkhof dat van oudsher verbonden is geweest met de HH Petrus- en Paulusparochie ondergebracht in een aparte stichting en heeft daarom de status van begraafplaats. Naast het Stichtingsbestuur is er een ploeg vrijwilligers. Samen nemen zij de zorg voor het onderhoud van deze gedenkplek voor hun rekening. Enkele monumentale treurbeuken zorgen voor schaduw en groen. Kortom een prachtige plek!

Op 10 en 11 september aanstaande, het weekend van de Open Monumentendagen Soest en Soesterberg 2022,  staat deze begraafplaats centraal. Nadat in 2021 de OMD-schijnwerper op de H. Carolus Borromeuskerk en het aanpalende kerkhof was gericht, lag het voor de hand dit jaar e.e.a. in en rond de H. Petrus- en Pauluskerk te organiseren. Gezien de restauratie van de toren, is een programma in deze kerk zelf echter niet goed mogelijk. Daarom concentreert het programma zich op de begraafplaats.

Het programma,  alleen op zondag 11 september, is als volgt:

13.30 uur:           in Museum Soest lezing over de historie van de begraafplaats en over de rituelen rond uitvaart en begrafenis. Spreker: René van Hal, die uniek beeldmateriaal over beide onderwerpen zal presenteren.  Aansluitend wordt een bezoek gebracht aan de begraafplaats.

14.00 uur:           bezoekmogelijkheid aan de begraafplaats en de kleine expositie over historie en rituelen in het poortgebouw. Enkele vrijwilligers van de onderhoudsploeg zijn ter plekke om vragen te beantwoorden.

16.00 uur:           einde programma

De toegang is vrij. Een bijdrage aan de onderhoudskosten is natuurlijk van harte welkom.